9 Nisan 2009 Perşembe

2009 Mitsubishi Colt







Bir önceki sefer elimde halihazırda bulunan 2008 model colt aracı referans alarak Mitsubishi Colt incelemesinde bulunmuştum. Düşündüm de aracın geçirdiği makyajdan ve son durumundan da bahsetmekte yarar var. Ne de olsa artık sıfır km araç alacaklar sahibi de olduğum eski kasayı bulamayacaklar.
Öncelikle bu makyajın içeriğinden bahsetmek lazım. Makyaj sonrası aracın motor ve şanzımanında bir değişikliğe gidilmedi. Dolayısı ile yakıt tüketimi ve araç performansında bir değişiklik yok. Yapılan makyaj aracın içinde ve dışında yapılan görsel ve bazı donanım değişikleri şeklinde. Kısaca yapılan değişikleri ve benim görüşümü sıralarsak,

- Aracın ön tampon kısmı resimde görüldüğü üzere yeni Lancer'da da bulunan yırtıcı hava katan far grubu ve ızgaralarla güncellendi. Bu değişiklik bebek vücuduna adam suratı eklenmiş gibi oldu yorumunun yapılmasına neden oldu. Zira bu kadar köşeli gelen bir ön gruba yuvarlak hatlar pek uygun düşmemiş. En azından önden arkaya kadar devam eden çizgilerle desteklenmesi gerekirdi. Seat Leon'daki gibi.

- Aracın arka stop grubu 5 kapılı modellerde küçültülmüş. Aslında ne kadar sevmesek de eski grupta bulunan kocaman stop lambaları trafikte güvenliği arttırıyordu. Yeniler görsel olarak daha güzel.

- Colt logosunun kaligrafisi değiştirilerek köşeli bir hal almış. Çok öenmsiz bir ayrıntı ama fark ettiğim için yazıyorum.

- Cruise kontrol eklendi. En önemli değişiklik bence.
- Artık Cd çalar mp3 de çalabiliyor. Ayrıca bir line in bağlantısı ile mp3 çalarımızı bağlıyabiliyoruz. Fm transmitter kullanmaya gerek yok artık. Bir çok colt sahibi bu şekilde mp3 dinliyordu.
- Yol bilgisayarı göstergelerin arasına eklendi.
- Göstergelerin siperliği değiştirildi.
- Yakıt göstergesi dijital oldu. Ben analog olanından yanayım.
- Düz vitesli modellerde vites değiştirme uyarısı eklendi. böylece araç size vites değiştirmeniz gereken en uygun  zamanı bildiriyor.
- Arka koltuklardaki ileri geri kayma iptal edildi. Bu çok gereksiz bir değişiklik olmuş. Tamam arka koltuklar ses yapıyordu ama katlamadan yer açmak için iyi bir özellikti. Elimizde iki tip katlanma özelliği kaldı.
- Klima sistemi düğmeleri değiştirildi. Eskiler daha iyiydi. Şimdikiler fırın düğmesi gibi olmuş bence.
- Arka orta koltuğun emniyet kemer bağlantı yeri değiştirildi. artık yukardan sarkmıyor.
- motor devri arttıkça sesi arttıran müzik sistemi. Güzel düşünülmüş.
İlk aklıma gelenler bunlar. Bunun dışında yurdumuzda olmayan değişiklikler şunlar.
- Işığa duyarlı farlar.
- Yağmur sensörü.
- 1.1 litre ve 1.1 ile 1.3 litrelerin ClearTec teknolojili modelleri.
Ayrıca tüm dünyada:
- Dizel üretimi kalktı. Satışlar içerisindeki payının düşük olması sebebiyle bu kararın alındığı açıklandı.
- czt spor modelin yerini  Ralli Art versiyonları aldı. Ve artık 5 kapılı spor model de mevcut.
Sonuç olarak genelde işlevsel ve görsel bir makyaj olmuş. Bir kasa değişikliği değil nihayetinde. Ama Colt kullanıcıları olarak özellikle arka tekerlerde disk fren ve ESP özelliğinin olması gerektiğini düşünüyoruz. Zaten bir çok yabancı sitede bile eski kasanın aldığı değerlendirme puanları daha yüksekti. Şu an için cruise control ve mp3 çalabilme dışında günü zar zor yakalamış diyebiliriz. Ama bunun bir makyaj olduğunu da hatırda tutmakta yarar var. Yeni Lancer'ın ne kadar değiştiğini gördük. Euro NCAP'te 1,5 yıldız alan önceki kasanın yerine şimdi yeni kurallara göre bile 5 yıldız almış bir Lancer var karşımızda.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder