2 Nisan 2009 Perşembe

ÖTV indirimi ve düşündürdükleri

Bir otomobil meraklısı olarak hükümetin verdiği ötv indirimi kararını karışık duygularla karşıladım. İnsanların daha kolay araç sahibi olmaları hem de devletin vatandaşlarından aldığı payın bir kısmından vazgeçerek bunun sağlanması fikri hoşuma gitti. Öte yandan arabası olan ve ekonomik bilinmezlikler içerisinde her an arabasını nakte dönüştürme riski taşıyan bir kişi olarak da ikinci el fiyatlarının da bu indirime paralel bir seyir izlemesi beni korkuttu. Neyse şimdilik bu tip korkulara kapılmak için bir neden yok ortada.... En azından umarım.
Fakat bu ötv indiriminin kendi adıma başka bir hayırlı tarafı oldu. O da otomotiv sektöründeki firmaların nasıl aç gözlü olabileceklerini görmek. Bir otomobil forumu yazarı da olarak ötv sonrası alım yapmaya niyetlenmiş kişilerin karşılaştıkları tok satıcı tavrını bırakın sanki indirimi kendileri yapmışlar havalarını görmek beni şaşırttı. Daha düne kadar araç satmak için bin takla atan firmalar şimdi işinize gelirse havalarına girdiler. Üstüne üstlük ötv indirimini düne kadar sattıkları fiyatlara zam yaptıktan sonra uygulamalarına ve gelen müşterilerden öncesine göre daha fazla kar edeceklerine rağmen. Hiçbirisi liste fiyatından satılmayan arabalar liste fiyatından indirime girdi ve bu sefer liste fiyatlarından satılmaya başlandı. Mesela liste fiyatı 35.000 TL olan bir araç düne kadar 31.000 e kampanyalı alınırken ötv sonrası 4.000 lira indirime girdikten sonra da 31.000 e satılmaya başlandı. Sonuç siz aracı liste fiyatı üzerinden indirimli alıyorsunuz. Ama aslında bayi aracı aynı fiyata satıyor. Çünkü artık kampanya indirimi yok. En azından elindeki araçları bitirene kadar konuyu tam kavrayamamış alıcılara bunu indirim diye yutturabileceğini biliyor. Aynen öyle de oldu. Stoklar tükendi.
Şimdi ise tam ben artık işler yavaşlamıştır firmalar adam gibi indirimi yansıtır derken döviz kuru farkı bahanesini çıkardılar. Sanırım bu sefer de zam yapıp onun üzerinden kampanya bahanesiyle yine aynı fiyata satacaklar ve bizlere lütufta bulunuyorlarmış gibi yapacaklar. Bakalım gerçek fiyatlara ne zaman dönülecek. Hayırlısı artık.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder